Connect with us

Hi, what are you looking for?

Srbija Sever Info

Politika

Srbija se nije ogrešila o Crnu Goru

Srbija se nije ogrešila o Crnu Goru
Podelite vest
VUČIĆ NA SAMITU BRDO–BRIONI U TIVTU
Uskoro ću posetiti Srbe u Crnoj Gori, siguran sam da ćete podeliti takvu radost i oduševljenje kakvu ste u crnogorskim medijima podelili i posetom Zorana Milanovića hrvatskom narodu, poručio je Aleksandar Vučić
(Танјуг/Председништво Србије)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će uskoro otići u posetu srpskom narodu u Crnoj Gori i istakao da će Srbija da nastavi da gradi dobre odnose sa tom državom, ali da u tim odnosima neće dozvoliti da bude džak za udaranje. „Mi ćemo da nastavimo da gradimo dobre odnose, ali u tim dobrim odnosima mi nećemo da budemo džak za udaranje koje možete da mlatite kako stignete, a da vam niko nikada ništa ne odgovara”, poručio je Vučić u Tivtu posle Samita procesa Brdo–Brioni na pitanje novinara da prokomentariše to što je česta tema napada medija u Crnoj Gori. Vučić je ponovio da Srbija nema nikakvih teritorijalnih pretenzija prema toj državi i dodao da je razlog što ga napadaju to što im nedostaju sopstvene teme i da neki misle da je to dovoljan razlog za napad na predsednika Srbije ili napad na Srbiju.

„Šta je to Srbija ili iko iz Srbije činio protiv Crne Gore? Da li je Srbija uzela 14 odsto teritorije Crnoj Gori? Je l’ glasala negde za to da se uzme 14 odsto teritorije Crnoj Gori? Koliko znam, nije. Je l’ Srbija poštuje međunarodne pravne norme i sve rezolucije UN i Povelju UN? Poštuje. A da li Crna Gora poštuje? Pa što ne poštuje rezoluciju 1244?”, zapitao je Vučić. Dodao je da iz Crne Gore uvek stižu optužbe na račun Srbije za teritorijalne pretenzije, što Srbiju uopšte ne zanima. „Sami ste doneli odluku da odete od nas 2006. godine. Mi smo rekli u redu je, vaša slobodna volja. Jedino što nismo očekivali jeste to da ćete samo dve godine kasnije da priznate nezavisnost Kosova. I sad je prošlo 16 godina, pa da se okrenemo budućnosti. Da li hoćete to da kažete Ukrajincima sutra u Dubrovniku?”, pitao je juče Vučić, govoreći o današnjem samitu Ukrajine i Jugoistočne Evrope u Dubrovniku.

On je dodao da je siguran da neće i da izgleda da su se spremili za to da do poslednjeg Ukrajinca i do poslednjeg metka brane Ukrajinu, dok Srbiji može da se uzima teritorija i sve drugo. „I opet ste vi nešto ljuti na nas. A u vezi s čim tačno? Da li srpska mafija ubija u Crnoj Gori ili je to obrnuto? Ili to niko ne sme da vas podseti i da vam kaže u lice? Kavači i Škaljari su sela odavde, a nisu beogradske mesne zajednice. Možete da vodite hajku protiv mene koliko god hoćete. Istinu da zaustavite ne možete. Činjenice da se zaustave ne mogu”, rekao je Vučić. On je naveo i da pošto je video oduševljenje u crnogorskim medijima zbog posete hrvatskog predsednika Zorana Milanovića Donjoj Lastvi i pripadnicima hrvatskog naroda, želi da obavesti javnost da će uskoro posetiti Srbe na teritoriji Crne Gore. „Siguran sam da ćete podeliti takvu radost i oduševljenje baš kao što ste je podelili i posetom Zorana Milanovića njegovom narodu. Uveren sam u to. Znam vas odlično, zato izražavam to uverenje”, poručio je Vučić.

Vučić izjavio je da je juče u Tivtu, gde se održava samit procesa Brdo–Brioni, imao priliku da razgovara sa svim gostima, sa izuzetkom predsednice privremenih prištinskih institucija Vjosom Osmani i naglasio da je važno da se u regionu razgovara i kada nismo saglasni o svim pitanjima. Zahvalio je domaćinima na gostoprimstvu i izrazio uverenje da će se proces Brdo–Brioni nastaviti onako kako se do sada odvijao. „Deklaracija je ranije utvrđena, dodat je samo ovaj paragraf o Bosni i Hercegovini i pomoći za poplavljena područja. Za nas je važno da saradnja u regionu bude za svakoga od nas da razgovaramo i kada smo saglasni po određenim pitanjima i kada nismo saglasni po određenim pitanjima”, rekao je Vučić novinarima.

On je naveo da još nije utvrđeno ko će biti sledeći domaćin procesa Brdo–Brioni. „Verujem da ćemo u narednih mesec ili dva doneti odluku i po tom pitanju. Još jednom veliko hvala našim domaćinima ovde u Crnoj Gori na gostoprimstvu”, poručio je Vučić. Dodao je da je u Tivtu izuzetno dobro organizovan skup i izrazio uverenje da će Srbija imati prilike u budućnosti da to gostoprimstvo uzvrati.

Vučić je odbacio navode pojedinih crnogorskih medija da se Srbija meša u lokalne izbore u Crnoj Gori i istakao da nije ni znao ko je učestvovao na tim izborima, da se niko u beogradskim medijima nije ni bavio tom temom i da Srbiju uopšte ne interesuju lokalni izbori u Crnoj Gori. Predsednik je poručio da jedino što Srbiju zanima u odnosu prema Crnoj Gori jeste da tamo uživa poštovanje kakvo Crna Gora ima kod nas.

„Čime smo se to umešali? Niko se u beogradskim medijima time gotovo nije bavio. Hoćete da vas podsetim kako su izgledali beogradski izbori na teritoriji Crne Gore? Svakog dana po 10 prljavština, u 10 novina i 10 televizija, protiv SNS-a i mene lično”, rekao je Vučić u Tivtu, gde učestvuje na Samitu procesa Brdo–Brioni, odgovarajući na pitanje novinara da prokomentariše navode pojedinih medija da se zvanična Srbija meša u izbore u Crnoj Gori. Ocenio je da svaki put kad god neko u Crnoj Gori kaže da se neko upliće u njihove unutrašnje političke stvari, to u stvari rade ti isti crnogorski mediji.

„Uopšte nas ne interesuju lokalni izbori u Crnoj Gori, uopšte nas ne zanimaju. Ne interesuje me da li neko hoće da progura jednu koaliciju, drugu ili treću koaliciju. Ne zanima me i nikoga od nas to ne zanima. Jedino što nas zanima jeste da imamo poštovanje kakvo imate i vi kod nas. Zato pokušavam da utičem na one neodgovorne medije u Srbiji i da ih zamolim da to ne rade, kada se bave prljavom kampanjom protiv političkih takmaca u Crnoj Gori”, rekao je Vučić.

Dodao je da je samo u jednom trenutku ukazao na mržnju koju pojedini politički činioci u Crnoj Gori iskazuju prema Srbiji i srpskom narodu. „Ti koji mrze Srbiju i kojima je jedina politika to da mrze Srbiju mnogo više govore o sebi, a ne o Srbiji i srpskom narodu. Što se mene tiče, mi ćemo uvek biti podrška srpskom narodu, nikada nećemo rušiti Crnu Goru, uvek ćemo je poštovati i voleti, sve njene građane. Ali takođe nikome nećemo dozvoliti da se iživljava nad Republikom Srbijom, samo zato što je pomislio da je to moguće”, rekao je Vučić. Poručio je da se ponosi time što je Srbija slobodna, slobodarska i nezavisna država kojoj „ne šalju mejl iz Brisela kako će da glasa”, već koja donosi odluke samostalno.

Istakao je da mu ne pada na pamet da se meša u unutrašnje stvari u Crnoj Gori i da nijednom nije pozvao bilo koga u Crnoj Gori da glasa čak i za njegove prijatelje Milana Kneževića i Andriju Mandića, i da ni danas ne kaže da treba ili da formiraju vlast, niti ga to interesuje. „Srbija nije ništa učinila protiv Crne Gore, a ako se neko o nekoga ogrešio, onda je to obrnuto”, rekao je Vučić, rekao na konstataciju novinarke Televizije Vijesti.

A na konstataciju da za dve godine zastareva kazna Svetozaru Maroviću u Crnoj Gori i da li misli da li će Marović nakon toga ostati u Srbiji ili će doći u Crnu Goru, Vučić je kazao da su to pravnička pitanja, te „zamolio” da manje šalju Kavčana i Škaljara u Beograd, a da će se u vezi s drugim pravnim procedurama lako dogovoriti, prenosi Tanjug. „Imali bismo negde oko 120 mrtvih manje u Beogradu, manje bi bilo narko-biznisa i svega drugog. Te vas molim da u buduće malo uputite te ljude da im ne bude Beograd glavna destinacija i glavno mesto njihovog delovanja. Neka rade tamo gde su nastali, kako god hoće i dok im vi dozvolite. A siguran sam da nećete da im dozvolite, siguran sam da ćete da se izborite protiv toga, samo nemojte da idu u Beograd”, rekao je Vučić.

Smeta vam srpsko državljanstvo, ali ne i kad su iz Bruklina dolazili da glasaju za nezavisnost CG

Državljanstvo Srbije je jedna veličanstvena i lepa stvar, poručio je Aleksandar Vučić i dodao da je ponosan kao državljanin Srbije i da mu ne treba nijedno drugo državljanstvo. Tako je odgovorio na pitanje novinara zašto Srbija ne razmenjuje podatke o dvojnim državljanima sa Crnom Gorom i da su i u BiH pisali o „izbornom turizmu”. „Da li Srbi iz regiona žele da imaju državljanstvo Srbije, pretpostavljam da većina želi. Nekima smeta to. Zašto im smeta, ne znam, a to je opet vaša unutrašnja stvar. Dogovorite se vi ovde. Ne smeta vama ni američko državljanstvo, ni albansko, ni hrvatsko državljanstvo, vama smeta samo srpsko državljanstvo”, rekao je Vučić.

Dodao je da su i u Beogradu govorili da je bila krađa izbora, a da su na ponovljenim izborima izgubili sa duplo većom razlikom. „I u BiH svaki put to kažu, posebno govore za Srebrenicu i svaki put sve ubedljivije izgube. Ovog puta su izgubili sa četiri ili pet prema jedan. Prošli put je bilo dva prema jedan ili tri prema jedan. I svaki put sve ubedljivije. Mnogo turista mi Srbi imamo. Čudo jedno. Samo kod vas nema turista”, rekao je Vučić. Pomenuo je slučaj izvesne Iljme Prekazi Puljmani, koja je, kaže, došla iz Bruklina da glasa za nezavisnost Crne Gore. „Nikad videla Crnu Goru nije, dobila državljanstvo i došla ovde da glasa za nezavisnost Crne Gore. Taj vam turizam nije smetao, ali vam smetaju Srbi koji žele da imaju srpsko državljanstvo”, rekao je Vučić.

Naša zemlja ne izvozi oružje, a municiju samo dozvoljenim korisnicima

Mi ne izvozimo ništa ni u Rusiju, ni u Ukrajinu, ima i na ruskoj strani naše municije, kao što ima, pretpostavljam, i na ukrajinskoj. I dok je ratova – ima u Sudanu, Siriji, Izraelu, ima i na svakom mestu gde se ratovi vode. Mi smo zemlja koja i dalje proizvodi mnogo municije, ali mi uvek izvozimo tzv. dozvoljenim korisnicima, rekao je predsednik Vučić na tvrdnje jednog od novinara da je sa ratišta u Ukrajini video fotografije na koma je oružje „Crvene zastave”. Istakao je da Srbija izvozi municije državama kojima je to dozvoljeno i da ne zna da li te države prodaju tu municiju dalje. Takođe je naglasio da na ratištima nema srpskog oružja. „Srbija je neutralna zemlja. Mi nismo moćni i jaki kao vi (Crna Gora), mi nismo u NATO-u. Mi smo mala zemlja, slobodna, slobodarska, koja sama sebe čuva, svoje nebo čuva, svoju zemlju čuva na ponosan i dostojanstven način”, rekao je Vučić. Predsednik je naglasio da je srpski narod uvek kroz istoriju voleo da sam čuva svoju teritoriju, zemlju i nebo.

Pročitajte i druge vesti

Izdvojene priče

Podelite vestGodinama unazad porodica Vučić je u unakrsnoj vatri raznoraznih trećerazrednih medija gde se na osnovu poluinformacija i najmostruoznijih laži formira ničim izazvana priča...

Vesti

Podelite vestVrtić „Bubamara”, dеo Prеdškolskе ustanovе „Ljuba Stanković”, rеnoviran jе i otvorеn zahvaljujući saradnji sa Fondacijom Novak Đoković. Prigodnom programu koji su izvеla dеca...

Vesti

Podelite vest Predsednik Svepravoslavnog nacionalnog saveta Miloš Stojković izjavio je povodom takozvanog ujedinjenja proevropske opozicije da su to isti oni ljudi koji su Srbiji...

Lokal

Podelite vestNOVI SAD NA NOGAMA, NESTAO MARKO: Krenuo na pecanje, od tada mu se gubi svaki trag MARKO Majstorović iz Veternika nestao je između...

Vesti

Podelite vestJP „Pošta Srbijе” jе raspisala konkurs za posao i poziva svе zaintеrеsovanе da sе vеć danas prijavе za poslovе dostavljača i poštara u...

Vesti

Podelite vestIako Dan primirja u Prvom svеtskom ratu ovе nеdеljе pada u subotu, ovе godinе nеćеmo imati pravo na produžеni vikеnd. Naimе u ovom...

Vesti

Podelite vestIako jе u Novom Sadu još uvеk suncе, ciklon koji sе formirao isprеd obalnog područja Crnе Gorе, na svom putu ka Egеjskom i...

Vesti

Podelite vestMinistar građеvinarstva saobraćaja i infrastrukturе Goran Vеsić, obišao jе danas radovе na izgradnji tunеla Iriški vеnac i konstatovao da radovi na ovom dеlu...

Vesti

Podelite vestMеtеorolog Nеdеljko Todorović rеkao jе za RTS da jе prеd nama hladniji pеriod, kao i da jе zahlađеnjе kojе jе najavljеno u narеdnim...

Vesti

Podelite vestNa štandu Grada Novog Sada, u okviru 12. Međunarodnih dana energetike i investicija i Sajma ekologije, članica Gradskog veća Mira Radenović i direktorka...

Vesti

Podelite vestU Srbiji sе danas, 11. novеmbra obеlеžava državni praznik, Dan primirja u Prvom svеtskom ratu, čiji jе simbol cvеt Natalijina ramonda. Ovo jе...

Vesti

Podelite vestNastojeći da povrati nekadašnji sjaj svim važnim objektima za kulturni i društveni život, Opština Ruma u poslednje dve godine sistemski, uz podršku viših...

Vesti

Podelite vestSlava Grada Novog Sada – Đurđic svеčano jе obеlеžеna u prisustvu brojnih gostiju u Gradskoj kući kada jе domaćin, gradonačеlnik Novog Sada Milan...

Vesti

Podelite vestNa radost najmlađih Novosađana i onih malko starijih počеlo jе praznično ukrašavanjе grada, a radnici JKP „Stan” novogodišnju dеkoraciju ovih dana postavljaju u...

Vesti

Podelite vestVršilac dužnosti dirеktora Poštе Srbijе Zoran Đorđеvić izjavio jе danas da su prihvaćеni svi zahtеvi radnika koji protеstuju i najavio da od zaradе...

Vesti

Podelite vestOdređena je privremena zabrana odvijanja saobraćaja u Futogu, u delu Ulice Cara Lazara, od Ulice Braće Bošnjak do Ulice Branka Radičevića, zbog održavanja...

Vesti

Podelite vestRUMA: Ministar građеvinarstva, saobraćaja i infrastrukturе Goran Vеsić obišao jе danas i radovе na rеkonstrukciji državnog puta Kraljеvci – Dobrinjci u opštini Ruma....

Vesti

Podelite vestPo obimu prava na VTO o trošku državе Srbija jе prva u svеtu, istakla jе gostujući na TV Hеpi dirеktorka Rеpubličkog fonda za...

Vesti

Podelite vestUprava carina saopštila jе da ćе granični prеlaz Horgoš 2, od 20. novеmbra do kraja januara raditi 24 časa. “Zbog uobičajеno vеćеg priliva...

Vesti

Podelite vestPrеdizborni skup listе “Alеksandar Vučić – Srbija nе smе da stanе” počеo jе danas u Smеdеrеvu, a okupljеnim građanima sе obraćaju Alеksandar Vučić,...

Vesti

Podelite vestRеpublički ministar omladinе i sporta Zoran Gajić tokom svojе posеtе somborskim, prе svеga borilačkim, klubovima naglasio jе nеminovnost „odliva“ sportskih talеnata u vеćе...

Vesti

Podelite vestJKP “Čistoća” Novi Sad apеlovala jе danas na sugrađanе da u kantе za komunalni otpad nе odlažu šut, zеmlju i drugi građеvinski matеrijal,...

Vesti

Podelite vestRеpublički hidroеmtеorološki zavod objavio jе upozorеnjе na lokalnu pojavu lеdеnе kišе. Kako jе saopštеnu lеdеna kiša trеbalo bi da padnе u srеdu na...

Vesti

Podelite vestPrеma podacima zimskе službе JP „Putеvi Srbijе“, najoptеrеćеniji putni pravci u našoj zеmlji vеčеras su prohodni i nеma snеga. Na autoputu od Vranja...